Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Contact | Autentificare
 
HOME DESPRE STEPS PARTENERI ACHIZITII CONTACT
RO | EN
Cum am devenit antreprenor:: Sunt și voi rămâne adeptul antreprenoriatului bazat pe cunoștințe de specialitate, nu pe întâmplare și noroc

Sunt și voi rămâne adeptul antreprenoriatului bazat pe cunoștințe de specialitate, nu pe întâmplare și noroc
Marcel Dumitriu - Training People Association, Iași

Am început activitatea profesională ca și profesor. În paralel mi-am deschis o afacere, fără a întreprinde o analiză SWOT, bazându-ma doar pe două avantaje: locația și logistica. Aveam la acel moment aceste două atuuri importante. Concret, business-ul meu consta în comerț en-gros, vindeam și revindeam orice cerea piața și era profitabil, în special mărfuri alimentare. În paralel mă ocupam și cu un bar și un magazin. Am făcut însă o mare greșeală. M-am asociat cu cine nu trebuia: diferență de vârstă, diferență de mentalitate și, pe deasupra, mai era și rudă cu mine. Așadar, prima afacere am început-o în 1995 și a murit după patru ani, din diferite motive. În principal, eu munceam, iar persoana cealaltă lua banii și am ajuns treptat la concluza că acea situație nu mai poate continua.

Reușită la a doua încercare
Am luat o pauză de vreo doi ani de zile, timp în care nu am renunțat la profesorat, asigurându-mi confortul financiar. Am continuat să învăț, să caut informații despre antreprenoriat și abia atunci am făcut o analiză corectă a situației în care mă aflam, a conjuncturii economice de la momentul respectiv și a oportunităților de afaceri existente. Tot atunci mi-am format convingerea de nestrămutat că nimic durabil și valoros nu poate fi făcut în domeniul afacerilor dacă nu ai know-how. Am fondat apoi o firmă, împreună cu un partener, cu care sunt și astăzi împreună. În paralel mi-am făcut și un PFA, pentru că am constatat că experiența pe care o câștigasem în afaceri începuse să dea roade și pe alte planuri, tot de business.

Formând antreprenori mă perfecționez eu însumi ca și antreprenor
Atunci am primit prima ofertă de a face un business plan pentru altcineva și aceea a fost prima mea afacere de unul singur, fără asociați. Văzând că există o piață pentru acest tip de activitate și fiind atras de aceasta, mi-am pus întrebarea de ce să nu mă dezvolt și în această direcție, cu atât mai mult cu cât chiar mă pricepeam. Și iată că sunt zece ani de atunci, zece ani în care lucrez cu succes în domeniul consultanței și trainingului în afaceri, marketing, management etc, folosind experiența mea practică de antreprenor în România pentru a forma noi generații de oameni de afaceri, ancorați în realitatea economică locală. Este un proces autoregenerant, în care împărtășesc altora secretele antreprenoriatului, secrete pe care le-am învățat din reușite și eșecuri, dar și din cursuri de formare pe care eu însumi le-am urmat și, la rândul meu, învăț de la cursanți.

Îndemn mobilizator pentru cei ce sunt gata să riște
Determinarea în a porni o afacere pe cont propriu nu o deprinzi la niciun curs, oricât de bun ar fi acesta. Determinarea o ai sau nu o ai, este sau nu în tine. Dacă există, restul vine de la sine, pentru că totul se învață. Există oameni și programe care vă pot ajuta să dobândiți cunoștințele necsare unui antreprenor, trebuie doar să încercați. Dacă eu am reușit, înseamnă că și voi veți reuși, pentru că vocația antreprenorială se formează prin muncă. Fiți siguri că în spatele fiecărei reușite în afaceri se află 90% transpirație și doar 10% inspirație.

Conținutul acestui site este proprietatea Institutului Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje-IRECSON și este protejat de legea copyright-ului și alte legi privind protecția proprietății intelectuale. Este interzisă copierea, descărcarea, printarea, publicarea, afișarea, procesarea, distribuirea, transferarea, traducerea, adăugarea, actualizarea, compilarea, adaptarea sau transformarea în orice formă a conținutului site-ului fără obținerea prealabilă a acordului scris din partea IRECSON.