Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Contact | Autentificare
 
HOME DESPRE STEPS PARTENERI ACHIZITII CONTACT
RO | EN
Cum am devenit antreprenor:: Rețeta rezistenței în business este încăpățânarea de a face ceva

Rețeta rezistenței în business este încăpățânarea de a face ceva
Cornelia Macarie - ALETHEIA, Bistrița

Tot ce sunt datorez cărții. În martie 1990, s-a organizat un concurs pentru ocuparea postului de director la centrul de librării județean Bistrița. Aveam 27 de ani. Am câștigat concursul, în ciuda neîncrederii celor din jurul meu. Eram foarte tânără și eram femeie, nu credeau că voi reuși. Apoi, în 1995 am privatizat rețeaua de librării de stat prin MEBO. În cazul nostru, această metodă atât de hulită de unii și alții a funcționat. A urmat firesc înființarea unei edituri și a unei tipografii. Am sesizat la timp că ne aflam într-o conjunctură favorabilă acestui tip de investiție. Ca antreprenor, dacă nu recunoști realitatea și nu te plasezi corect în context, nu poți merge mai departe.

Am fost printre primii care au accesat fonduri europene
Investiția într-o tipografie modernă și performantă am finanțat-o din fonduri europene de preaderare. Am accesat fonduri Phare, o sumă mare la acea vreme, 100 de mii de euro, cu care am cumpărat o tipografie nouă, cu care am făcut tipărituri de toate tipurile. Cât despre editură, aceasta este de interes local, un act de responsabilitate socială pentru cei care scriu în zonă. Noi publicăm inclusiv lucrări literare care exced zona comercialului, cum sunt poeziile, și pe care le considerăm vitale pentru păstrarea unei identități culturale regionale.

Sunt adepta responsabilizării sociale a antreprenorilor
Dacă te duci în multe din orașele mari din țară, nu prea mai sunt librării, cu excepția Bucureștiului. Rețeta rezistenței mele pe această piață constă încăpățânarea de a păstra cartea pe o piață pentru care mă simt responsabilă. Am conștientizat târziu care este adevărata mea motivație, mi-am dat seama de aceasta când mi s-a propus să mi se cumpere afacerea. Mi s-a oferit o sumă suficient de mare ca să trăiesc liniștită toată viața, dar mi-am dat seama că nu pot să o fac. Ajungând într-o anumită etapă a existenței, când ai toate cele necesare traiului, trebuie să faci gesturi de responsabilitate socială. Am aflat că există orașe ale României în care nu sunt cărți. Este o tragedie care, pe termen lung, va produce aceleași pierderi ca și lipsa învățământului de bună calitate. Cartea nu este acolo unde este nevoie de ea. Am luat decizia ca atât timp cât trăiesc să nu vând afacerea și am rugat-o pe fiica mea, pasionată și ea de ideea necesității implicării sociale a antreprenorilor, să încerce să păstreze această tradiție.

Conținutul acestui site este proprietatea Institutului Român de Cercetări Economico-Sociale și Sondaje-IRECSON și este protejat de legea copyright-ului și alte legi privind protecția proprietății intelectuale. Este interzisă copierea, descărcarea, printarea, publicarea, afișarea, procesarea, distribuirea, transferarea, traducerea, adăugarea, actualizarea, compilarea, adaptarea sau transformarea în orice formă a conținutului site-ului fără obținerea prealabilă a acordului scris din partea IRECSON.